Americanul.com Forum Index Americanul.com
Forumul emigratilor in SUA (prin Loteria Vizelor sau altfel)
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   FeedRSS feed   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Pasaport expirat

 
Post new topic   Reply to topic    Americanul.com Forum Index -> Viata in America
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kerkyra



Joined: 25 Feb 2008
Posts: 140
Location: Philadelphia

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 10:40 am    Post subject: Pasaport expirat Reply with quote

Luna trecuta mi-a expirat pasaportul romanesc. Intrebare: pot sa merg in Ro. sa imi fac altul? Citisem pe undeva ca e posibil, daca ai un soi de adeverinta de la consulat.
_________________
Decat sa moara mama...
Back to top
View user's profile Send private message
admin
Site Admin


Joined: 23 Feb 2008
Posts: 682

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 11:00 am    Post subject: Reply with quote

Daca ti-a expirat nu prea ai cum sa mergi, iti trebuie un document de calatorie temporar de la consulat ca sa te lasa sa treci granita. Apoi daca ai inca domiciliu in ro e simplu, dar daca ai "in strainatate" o sa dureze mai mult, mi se pare ca se (re)fac intr-un singur loc (la Bucuresti), nu stiu exact unde, exact cum ai face daca l-ai trimite de-aici prin consulat.

(n-am patit inca, asa ca-mi dau cu parerea)
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
crisz



Joined: 23 Feb 2008
Posts: 417
Location: California

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 11:06 am    Post subject: Reply with quote

Poti sa ti-l reinnoiesti prin consulat si dureaza 130 zile (asa era acum cativa ani), sa il faci in regim de urgenta in Romania daca ajungi tu pe-acolo, sau cu procura (facuta la consulat) si trimisa cuiva de incredere din Romania.
Daca pasaportul e expirat poti calatori in Romania cu un "titlu de calatorie" eliberat de consulat pentru o perioada limitata (maxim o luna?)...
Back to top
View user's profile Send private message
edes



Joined: 23 Feb 2008
Posts: 306
Location: Florida --- Timisoara

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 11:46 am    Post subject: Reply with quote

crisz wrote:
Daca pasaportul e expirat poti calatori in Romania cu un "titlu de calatorie" eliberat de consulat pentru o perioada limitata (maxim o luna?)...


Titlu de calatorie este eliberat de ambasada/consulat si este valabil doar pentru a pleca din US si ptr a intra in Romania. NU este bun si pentru intoarcere.

Valabilitatea de 30 de zile inseamna ca ai 30 de zile - din momentul elibareraii lui- sa pleci din us spre ro.

de pe www.roembus.org
Quote:
I. Obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in SUA

Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, pentru obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in SUA, persoana interesata poate depune cererea de pasaport:

A. la ambasada sau oficiul consular cel mai apropiat; sau

B. prin mandatar, cu procura speciala autentificata numai la sediul ambasadei sau oficiului consular cel mai apropiat.

A. In vederea obtinerii pasaportului de cetatean roman cu domiciliul in SUA, persoana interesata trebuie sa prezinte ambasadei / oficiului consular cel mai apropiat urmatoarele acte:

a) cererea completata si semnata (formularul nr. 5), in 2 exemplare originale (formularul se descarca de pe pagina web si se completeaza si semneaza de aplicant);
In cazul in care nu puteti intra in posesia formularelor de pasaport, pentru obtinerea acestora, va rugam sa ne adresati o solicitare scrisa pe care sa o trimiteti pe adresa ambasadei, impreuna cu un plic de retur autodresat si timbrat.
Nota: Va rugam sa cititi cu atentie instructiunile de completare a cererii; cererile completate in mod gresit nu vor putea fi inregistrate; ele vor fi returnate titularilor, ceea ce determina intarzierea procesului de obtinere a pasaportului.

b) copia xerox a documentului care atesta domiciliul permanent in SUA sau care atesta aprobarea din partea autoritatilor SUA a dreptului dumneavoastra de sedere pentru o perioada de timp de cel putin un an sau in scop de reunificare familiala cu persoane care domiciliaza in SUA
Documentele acceptate cu acest statut sunt:

Pasaportul american
Certificatul de naturalizare sau
Resident Alien Card sau
Permanent Resident Card.
alte documente emise de autoritatile americane privind aprobarea dreptului de sedere pentru cel putin un an sau pentru reunificarea familiala cu persoane care domiciliaza pe teritoriul SUA
c) copia xerox a pasaportului romanesc anterior (primele patru pagini);
Nota: Raportul organelor de politie (in original); Daca pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original, raportul politiei eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt; fara acest document, cererea de obtinere a unui nou pasaport nu va putea fi inregistrata.

d) copia xerox a certificatului de nastere romanesc;
In cazul in care numele actual al solicitantului este diferit de numele inscris in certificatul de nastere, este necesara prezentarea documentului romanesc in baza caruia s-a produs schimbarea numelui in Romania ; acest document poate fi, dupa caz: certificatul de casatorie romanesc sau hotararea judecatoreasca de schimbare a numelui pronuntata de o instanta romana. Orice alt document eliberat de o autoritate straina trebuie sa fie transcris in Romania .

e) copia xerox a certificatului de casatorie romanesc; sau, dupa caz, sentinta de divort romaneasca sau certificatul romanesc de deces pentru persoanele vaduve;
Nota: Se primesc numai certificate romanesti de stare civila (nastere, casatorie, deces), cele straine vor fi inregistrate in evidentele de stare civila romanesti, conform prevederilor Legii nr. 119/1996.

In cazul in care casatoria a fost incheiata in SUA, certificatul de casatorie american va fi mai intai transcris (inregistrat) la autoritatile romane; in baza inregistrarii, primaria localitatii in care solicitantul a avut ultimul domiciliu in Romania elibereaza un certificat de casatorie romanesc. Numai acest document este acceptat la solicitarea unui nou pasaport. (a se vedea sectiunea Transcrierea/ inscrierea actelor de stare civila straine ). Persoanele care au divortat in strainatate vor proceda conform instructiunilor de la sectiunea privind Recunoasterea hotararii de desfacere a casatoriei pronuntata in strainatate , iar persoanele care doresc sa-si schimbe numele pe cale administrativa in Romania, conform instructiunilor de la sectiunea privind Schimbarea de nume.

In cazul in care exista necorespondenta intre numele/prenumele sau datele inscrise in diferite acte, este necesara mai intai efectuarea indreptarilor erorilor materiale sau a corectiilor de rigoare, conform prevederilor legale.

f) 4 (patru) fotografii de tip pasaport (dimensiuni 3,5/4,5 cm), color, identice si de data recenta; capul trebuie sa fie centrat, la o distanta de 0,5 cm de marginea superioara si de cele laterale, iar umerii sa apara in cadru; fotografia sa fie din fata pe un fundal monocolor alb; ochii trebuie sa fie perfect vizibili, chiar si la purtatorii de ochelari; fotografia se face cu capul descoperit; in fotografiile copiilor mici nu trebuie sa apara mainile parintilor;

g) Buletinul de Identitate sau Cartea de Identitate va fi predat(a) si anulat(a), conform art. 22 din Legea 105/1996.
La primirea noului pasaport in care este mentionata tara de domiciliu, persoanele care aveau inscris in vechiul pasaport domiciliul in Romania au obligatia sa predea cartea (buletinul) de identitate.

h) Un plic autoadresat, preplatit si cu numar de inregistrare ("tracking number"), destinat expedierii noului pasaport de cetatean roman.


Last edited by edes on Mon Jun 16, 2008 11:54 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
edes



Joined: 23 Feb 2008
Posts: 306
Location: Florida --- Timisoara

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 11:48 am    Post subject: Reply with quote

Tot de pe www.roembus.org

Quote:
VI. Titlul de calatorie

Persoanele ale caror pasapoarte au termenul de valabilitate expirat sau nu mai au pasaport ori alt document de calatorie asupra lor si doresc sa se deplaseze in Romania pot solicita eliberarea unui titlu de calatorie.

Titlul de calatorie este un document care permite titularului sau deplasarea din S.U.A. exclusiv in Romania , intr-o perioada de 30 zile. El este valabil numai pentru intrarea pe teritoriul Romaniei si nu va putea fi folosit pentru revenirea in SUA sau deplasarea in alta tara. Valabilitatea titlului de calatorie emis de Ambasada Romaniei sau de alt oficiu consular competent isi pierde valabilitatea la intrarea in Romania a titularului sau. Adresam tuturor posesorilor de titluri de calatorie sugestia ca, pe perioada sederii lor in Romania , sa indeplineasca demersurile necesare pentru obtinerea unui pasaport individual.

Pentru obtinerea titlului de calatorie, sunt necesare urmatoarele documente:

a) cererea completata integral si semnata de solicitant;

b) 2 (doua) fotografii de tip pasaport, color, identice si de data recenta;

c) pasaportul romanesc expirat, in original si fotocopia primelor patru pagini;

d) raportul organelor de politie, in original - in cazul in care pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original, raportul politiei eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt; fara acest document, cererea de obtinere a unui titlu de calatorie nu va putea fi inregistrata;

e) oricare alt document de identitate sau de stare civila, eliberat de autoritatile romane (certificat de nastere sau de casatorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie);

f) declaratie notarizata pe proprie raspundere din care sa reiasa motivul solicitarii Titlului de calatorie (urgenta, eventual atasati copia biletului de avion), ca nu ati cerut si nu ati obtinut aprobarea de renuntare la cetatenia romana pana in prezent, ca la sosirea in Romania veti actiona pentru obtinerea unui nou pasaport romanesc si ca problema reintoarcerii in SUA va apartine, inclusiv alegerea rutei de transport o faceti pe proprie raspundere.

g) copia xerox a unui act de identitate prevazut cu fotografie, eliberat de autoritatile americane (permis de conducere auto, carnet de identitate).

h) in functie de actele romanesti prezentate este necesar sa va deplasati personal la Ambasada Romaniei la Washington .

i ) plic de retur, autoadresat si timbrat, cu numar de identificare ("Tracking number"), in cazul in care documentele sunt trimise prin posta.

Cererea insotita de toate documentele si fotografiile se inregistreaza la ambasada sau la consulatul cel mai apropiat.
Taxa pentru obtinerea unui titlu de calatorie este de 60 USD. Taxa poate fi platita cu money order adresat ambasadei ("Payable to the Embassy of Romania to Washington DC") sau consulatului la care se inregistreaza cererea. Nu se accepta plata cu cec personal sau carte de credit.

Durata medie pentru obtinerea unui titlu de calatorie este de 15 zile. In cazul in care pasaportul romanesc a expirat intr-un interval de timp mai mic de un an de la data depunerii cererii, titlul de calatorie se va emite in ziua prezentarii la sediul ambasadei sau a consulatului a tuturor documentelor necesare si a achitarii taxei consulare.

Cererea se transmite in tara si dupa verificarile organelor de politie din localitatea de domiciliu a persoanei, se comunica aprobarea sau refuzul de eliberare a titlului de calatorie.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
kerkyra



Joined: 25 Feb 2008
Posts: 140
Location: Philadelphia

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 1:05 pm    Post subject: Reply with quote

Am si io o rugaminte la admin: modifica, te rog, titlu topicului, ca am scris cu picioarele Smile Laughing .
Multumesc de informatii. Mi-e lene sa-l fac prin consulat, dureaza prea mult. In Romania il fac intr-o zi. Ideea e sa pot sa ma duc in vizita fara pasaport, daca am chef.
_________________
Decat sa moara mama...
Back to top
View user's profile Send private message
admin
Site Admin


Joined: 23 Feb 2008
Posts: 682

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

daca nu esti "citizen" tot ajungi la consulat.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
edes



Joined: 23 Feb 2008
Posts: 306
Location: Florida --- Timisoara

PostPosted: Tue Jun 17, 2008 3:43 am    Post subject: Reply with quote

admin wrote:
daca nu esti "citizen" tot ajungi la consulat.


Daca merge in romania cu titlu de calatorie ....era sa zic ca nu mai ajunge la consulat ... dar tot ajunge pentru titlul de calatorie.

Dar pasaportul se poate obtine de la ambasada (prin posta) daca le trimiti cererea cu actele necesare si un cec pentru taxa .+ plicul autoadresat si preplatit....ei iti trimit pina la urma Smile pasaportul nou acasa ...si nu trebuie sa cheltui bani nici pe drum pina in ro si nici pe un drum pina la consulat. Deci in ultimul caz nu mai ajungi la consulat

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Americanul.com Forum Index -> Viata in America All times are GMT - 9 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group